Partnerství ERA4Health: Blíží se vyhlášení pilotní výzvy zaměřené na klinické studie!

Klíčovým úsilím partnerství ERA4Health (Fostering a European Research Area for Health) je vytvořit pružnou a účinnou koordinaci mezi financujícími organizacemi v Evropském výzkumném prostoru (ERA) v prioritních oblastech zaměřených na potřeby evropského veřejného zdraví. Toto partnerství přináší příležitost ke zvýšení evropského nadnárodního společného financování výzkumu. 

Cílem výzvy je podpořit randomizované, intervenční a pragmatické „comparative-effectiveness“ studie ve více zemích iniciované výzkumnými pracovníky klinických studií, jakož i umožnit nadnárodní spolupráci mezi výzkumnými týmy v oblasti klinického/veřejného zdraví (nemocnic/veřejného zdravotnictví, zdravotnických zařízení a dalších zdravotnických organizací), které provádějí srovnávací efektivní studie ve více zemích.

Návrhy projektů by se měly týkat všech 4 následujících bodů:

  1. Být pragmatickou „comparative-effectiveness“ studií, navrženou jako randomizovaná intervenční studie.
  2. Srovnávat použití v současnosti schválených zdravotnických intervencí buď navzájem, nebo se současným standardem péče.
  3. Zohledňovat zdravotní výkony, které mohou zahrnovat mj. diagnostické, screeningové, preventivní a léčebné intervence. Intervence mohou být farmakologické i nefarmakologické, jako jsou výživa a/nebo životní styl, chirurgické zákroky, prognostické metody, používání zdravotnických prostředků, digitální zdravotníctví , jakož i další zdravotní intervence.
  4. Tyto intervence musí mít vysoký význam pro veřejnost v oblasti následujících specifických onemocnění nebo stavů (které jsou stejně důležité): 
  • kardiovaskulární onemocnění;
  • metabolické poruchy;
  • výživa a nemoci související s životním stylem;
  • nepřenosná respirační onemocnění.

Klinické studie iniciované výzkumnými pracovníky z více zemí by se měly primárně zaměřit na alespoň jednu z uvedených hlavních nemocí/podmínek, ačkoliv návrhy projektů se mohou týkat i několika z uvedených nemocí/podmínek a/nebo dalších souvisejících komorbidit. 

Ministerstvo zdravotnictví / Agentura pro zdravotnický výzkum ČR se do této výzvy zapojí!

Aktuálně jsou předmětem příprav národní pravidla a podmínky pro české uchazeče, které budou vycházet z Programu na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2024–2030: Podprogram 3: Evropská partnerství v oblasti zdraví, a do termínu vyhlášení výzvy budou uveřejněna na webu AZV ČR. Doporučujeme průběžně sledovat webové stránky AZV ČR a rovněž oficiální stránky výzvy zde.

MZČR podpoří české uchazeče prostřednictvím národní rozpočtové alokace. Celková výše na výzvu bude činit 500 000 eur.

Předběžný časový harmonogram výzvy:

  • 20. 11. 2024: Vyhlášení výzvy
  • 27. 11. 2024: Informační webinář pro potenciální žadatele
  • 28. 1. 2025: Deadline pro předložení předběžných návrhů projektů (pre-prosposals)
  • 15. 4. 2025: Výzva k předložení úplných návrhů projektů (full proposals)
  • 17. 6. 2025: Deadline pro předložení úplných návrhů projektů (full proposals)
  • 25. 8. – 5. 9. 2025: Rebuttal stage
  • Konec října 2025: Rozhodnutí o financování úspěšných projektů
  • Leden – Květen 2026: Očekávané zahájení projektů (předmětem národních procedur)

Více informací o vyloučených tématech, požadavcích, doporučeních a zemích, které projevily zájem o zapojení do této výzvy; a podmínkách týkajících se složení konsorcia naleznete na oficiálních webových stránkách ERA4Health. Dále jsou k dispozici také v podkladovém dokumentu k výzvě, který je ke stažení ZDE.